Rekordowa transmisja laserowa

24 maja 2011, 11:26

Niemieccy naukowcy z Instytutu Technologii w Karlsruhe przesłali w promieniu lasera dane z prędkością 26 terabitów na sekundę i skutecznie je rozkodowali.



Receptory dopaminowe D2 chronią przed uszkodzeniem mózgu przez alkohol

16 lutego 2012, 12:00

Skany mózgu dwóch szczepów myszy wypijających znaczne ilości alkoholu ujawniły, że u zwierząt pozbawionych receptorów dopaminy DRD2 dochodzi do zmniejszenia objętości kory mózgowej i wzgórza. Oznacza to, że receptory DRD2 zabezpieczają przed uszkodzeniami mózgu przez alkohol.


Google pomoże chronić zagrożone gatunki

12 grudnia 2012, 18:54

World Wildlife Fund (WWF) poinformował o otrzymaniu od Google'a grantu w wysokości 5 milionów dolarów. Pieniądze zostały przyznane w ramach rozpoczętego niedawno przez Google'a Global Impact Awards. Program ten ma na celu finansowanie tych organizacji, które używają technologii i nowatorskiego podejścia do rozwiązywania jednych z najpoważniejszych problemów, z jakimi mierzy się ludzkość


Wniosek o azyl uzasadniany ociepleniem klimatu

17 października 2013, 09:34

Ioane Teitiota, obywatel Republiki Kiribati, ubiega się o azyl w Nowej Zelandii. Motywuje to zagrożeniem, jakie stwarza dla jego kraju ocieplenie klimatu. Podczas przesłuchania przed nowozelandzkim Sądem Najwyższym stwierdził, że niektóre rejony jego ojczyzny już zostały zalane wskutek podnoszącego się poziomu mórz.


Egzoszkielety w stoczni

6 sierpnia 2014, 09:05

Ostra konkurencja na rynku budowy statków zachęciła jednego ze światowych potentatów – Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering Comp. Ltd. (Daewoo S&M Eng) - do rozpoczęcia testów... egzoszkieletów.


Recenzują teksty o klimacie

19 sierpnia 2015, 10:40

Doktor Emmanuel Vincent z University of California, który specjalizuje się w badaniu tropikalnych cyklonów, wpadł na pomysł interesującego narzędzia, które pomaga naukowcom korygować nieprawdziwe i niedokładne informacje rozpowszechniane przez media


Historyk kulinariów: chrzest Mieszka oznaczał szok gastronomiczny

19 sierpnia 2016, 13:02

Choć o tym, co jedzono na naszych ziemiach w czasach chrztu Mieszka, wiadomo niewiele, można przyjąć, że dla ludów tej części Europy przyjęcie chrześcijaństwa skutkowało "szokiem gastronomicznym" – uważa historyk kulinariów z UMK w Toruniu Jarosław Dumanowski.


Smak nowy - węglowodanowy

30 października 2017, 13:09

Naukowcy z Deakin University odkryli potencjalny 7. smak - węglowodanowy. Teraz chcą sprawdzić, w jaki sposób skłania on ludzi do spożywania pokarmów skrobiowych.


Inskrypcje z pasków bambusowych z grobowca cesarza to zaginione zasady starożytnej gry

15 marca 2019, 16:45

Na paskach bambusowych (jiǎndú) z pochówku Liu He, cesarza Chin z dynastii Han, który panował przez 27 dni pomiędzy 18 lipca a 14 sierpnia 74 p.n.e., znajdują się inskrypcje z zaginionymi od wieków zasadami gry planszowej liubo. W grobowcu w Nanchangu odkryto ponad 5200 pasków. Zasady starożytnej "planszówki" dla 2 graczy spisano na ponad 1000 z nich. Potwierdzili to naukowcy z Uniwersytetu Pekińskiego.


Kawa zmienia nasze odczucia smakowe

24 kwietnia 2020, 17:44

Chęć na zjedzenie czegoś słodkiego do kawy jest jak najbardziej naturalna. Jak wynika z badań przeprowadzonych na Aarhus University, kawa zwiększa bowiem wrażliwość naszych kubków smakowych na słodycz. Wyniki badań opublikowano w piśmie Foods.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy